Retragere la Academie

24 Mar 2006 Mirela Corlatan

Dorel Zugravescu, membrul corespondent al Academiei Romane acuzat ca ar fi fost colaborator al Securitatii, si-a retras candidatura pentru functia de membru titular in urma dezvaluirilor din "Cotidianul".

Candidatura lui Dorel Zugravescu pentru functia de membru titular ar fi trebuit sa fie supusa la vot ieri, in Adunarea Generala a Academiei. In ultimul moment, directorul Institutului de Geodinamica "Sabba S. Stefanescu" a decis insa sa se retraga din cursa. "A spus ca pina se lamureste situatia sa e mai bine sa se retraga. Mie mi se pare un gest normal, pe care chiar ar fi trebuit sa-l faca mai de mult", spune Marius Iosifescu, vicepresedinte al Academiei. Candidatura lui Zugravescu a fost sustinuta in urma cu o saptamina, in Prezidiu, de presedintele sectiei de Stiinte geonomice, Mircea Sandulescu, care a argumentat ca fostul presedinte al CNSAS, Gheorghe Onisoru, si-a exprimat telefonic opinia ca Dorel Zugravescu nu a facut politie politica.

Isarescu, academician

In realitate, acest verdict nu poate fi insa dat, intrucit cercetarile sint inca in faza incipienta. Dupa retragerea acestuia, pentru cele cinci locuri de membri titulari au mai candidat 13 membri corespondenti. Dintre acestia, doar trei au reusit sa obtina necesarul de voturi: scriitorul D.R. Popescu, istoricul Florin Constantiniu si economistul Mugur Isarescu. Prin suplimentarea numarului de membri titulari, dintre membrii corespondenti respinsi, sase vor mai avea dreptul sa candideze o data, intrucit au obtinut ieri la vot o majoritate simpla. Tot ieri au fost alesi si zece membri post-mortem ai Academiei, precum si sapte membri de onoare.