Apel catre academicianul turnator: "Dati-va la o parte"

13 Mar 2006 Mirela Corlatan

Ipoteza ca Dorel Zugravescu, membru corespondent al Academiei, ar fi fost informator al Securitatii sub numele de cod "Valentin" stirneste rumoare in mediul academic.

Multi cercetatori si profesori au fost surprinsi sa afle ca exista documente pe baza carora Dorel Zugravescu este acuzat ca si-a turnat maestrul, pe regretatul academician Liviu Constantinescu. "Nu m-a mirat atit numele celui care a dat acele note Securitatii, desi domnul Zugravescu era un obisnuit in casa academicianului Constantinescu, cit motivul pentru care a facut asta. Cred ca nu pentru a-i face rau, ci ca sa se ridice el mai sus", spune Rodica Marchidan, fizician de profesie, fiica academicianului Radu Grigorovici. Acesta din urma are acum 95 de ani si a fost cel mai apropiat prieten al lui Liviu Constantinescu. Socul provocat de citirea documentelor din dosarul de Securitate a determinat-o pe fiica lui sa ia atitudine publica si sa faca un apel la cel care se ascunde sub numele conspirativ "Valentin". "Cine este sursa "Valentin" practic nu mai este un secret pentru nimeni. Rapoartele ofiterilor de Securitate rezolva aproape pina la capat si fara dubii ghicitoarea", crede aceasta, transmitind un mesaj dur turnatorului. "Domnule Valentin, faceti un pas, recunoasteti, cereti iertare colegilor si dati-va deoparte cu putina modestie. Dati celor tineri care acum pasesc in viata un exemplu - pe care putini sint in stare sa-l dea. Asta cred ca ar fi o posibila reparatie."

Andrei Soare, succesor al lui Liviu Constantinescu la Observatorul National Geomagnetic de la Surlari si coleg de serie cu Dorel Zugravescu, si-a cerut si el dosarul de Securitate, dupa ce Dan H. Constantinescu a prezentat documente din cel al tatalui sau. Numele lui Andrei Soare este pomenit si el in rapoarte de sursa ,,Valentin", insa acesta nu poate inca sa creada ca este vorba de Dorel Zugravescu. "Mi-a explicat ca este o confuzie si spera sa obtina o dovada in acest sens", spune Andrei Soare. Victor Mocanu, conferentiar la Facultatea de Geologie si Geofizica, fost doctorand al lui Liviu Constantinescu, spune ca informatiile din dosar l-au surprins, dat fiind ca, mai ales spre sfirsitul vietii, cu unicul fiu plecat in Germania, Liviu Constantinescu a fost ajutat de Dorel Zugravescu.

"Din acele documente, daca ele sint autentice, reiese insa clar ca "Valentin" e Dorel Zugravescu: se potrivesc prea multe detalii. Daca a dat intr-adevar acele rapoarte, cred ca a facut-o silit totusi", este de parere Victor Mocanu.