sigla EvZ
4.500 de cautatori de comori sapa anual in zona cetatilor dacice
Vineri, 26 Noiembrie 1999

Jaf la Sarmizegetusa (II)
4.500 de cautatori de comori sapa anual in zona cetatilor dacice
Ancheta "Jaf la Sarmizegetusa", publicata in numarul de ieri al "Evenimentului zilei", a stirnit reactii puternice din partea persoanelor si institutiilor vizate direct sau indirect de subiectul materialului. Reamintim ca in numarul de ieri am publicat date referitoare la filiere de traficanti de monede de aur dacice. De asemenea, am aratat ca aceste filiere activeaza, in prezent, in zona cetatilor dacice din Muntii Orastiei si prin intermediul lor sint scoase din tara si plasate in strainatate, in colectii particulare, impresionante cantitati de monede de aur si statuete. Alaturi de acestea, in ultimii zece ani, prin filiera basarabeanului Vartic, mii de obiecte cu valoare arheologica au luat drumul Chisinaului si al Moscovei, unde au fost transportate "in interes stiintific". In cursul zilei de ieri, am primit la redactie nota cu nr. 6418 din 24 noiembrie 1999 adresata de Directia Silvica Deva catre Muzeul Judetean Deva, nota care confirma existenta retelelor de traficanti in zona cetatilor dacice, si din care vom spicui doar citeva rinduri: "Urmare a sesizarii facute de personalul nostru de teren, sintem informati ca in zona au aparut o multime de indivizi dotati cu detectoare de metale (...) Cautatorii de metale sint greu de prins intrucit ziua se plimba ca turisti si sapa mai ales noaptea", in final Directia Silvica Deva exprimindu-si disponibilitatea de a lua masuri care "sa duca la eradicarea acestei practici". In acest context, trebuie mentionat faptul ca "activitatea" de cautare ilegala de comori putea fi stopata inca din 1997, cind a fost emisa Hotarirea Guvernului Romaniei cu nr. 523 care stipula asigurarea pazei militarizate in zona ansamblului cetatilor dacice din Muntii Orastiei: Costesti, Blidaru si Sarmizegetusa Regia.Reporterii "Evenimentului zilei" care au fost in zona cetatilor nu au observat insa nici picior de jandarm, fapt care le da curaj traficantilor sa-si desfasoare nestinjeniti activitatea.

Vartic si Mereuta se afla in atentia SRI
Tot ieri, am fost contactati de mai multe persoane care, sub rezerva anonimatului, ne-au pus la dispozitie noi informatii privitoare la jaful care are loc in cetatile dacice. Aceste persoane, dintre care unele au colaborat cu basarabeanul Andrei Vartic, afirma ca, la inceput, in urma cu citiva ani, s-au lasat inselate de bunele intentii ale acestuia. Ulterior si-au dat seama ca Vartic ii foloseste, el fiind membru al unei retele internationale de braconieri arheologici. Mai mult, ei afirma ca Vartic i-a pacalit spunindu-le ca detine toate aprobarile necesare pentru cercetarile pe care le-a desfasurat in Muntii Orastiei. Potrivit afirmatiilor acelorasi persoane, se pare ca, alaturi de Vartic, din filiera ar mai face parte: colonelul basarabean de politie Nicolae Mereuta, Miki Savescu - presedintele Asociatiei Medicilor Romani din Statele Unite, in prezent stabilit la New York, precum si fostul ambasador al Republicii Moldova la ONU, Tudor Pantiru. Surse din SRI ne-au confirmat faptul ca Mereuta si Vartic se afla de mai multa vreme in atentia acestei institutii. De altfel, se pare ca basarabeanul Vartic se afla in posesia unor harti militare, scara 1:25.000, in care este prezentata pina la ultimul detaliu zona cetatilor dacice si care il ajuta pe basarabean atit la descoperirea aurului, dar si la localizarea zacamintelor de uraniu. Contactat de reporterii "Evenimentului zilei", gen. Dragomir, fostul sef al Directiei de Topografie al Armatei Romane (despre care in articolul de ieri se spunea ca nu ar fi strain de traficul cu monede din aur) ne-a declarat ca il cunoaste atit pe Vartic, cit si pe Pantiru si pe col. Mereuta. Mai mult, el a spus ca il admira pe Vartic pe care il considera un adevarat roman, dar ca nu i-a furnizat niciodata harti militare acestuia. Din relatarile celor care ne-au contactat in cursul zilei de ieri rezulta si faptul ca Adrian Stoicoi, fosta calauza a lui Vartic in Muntii Orastiei, ar detine acasa o arma automata si ar fi platit de Institutul de Geodinamica pentru a furniza informatii din zona. Reamintim ca in articolul de ieri si directoarea Muzeului de Istorie din Deva afirma ca Stoicoi este platit pentru a verifica tot ce misca in zona. Alaturi de Stoicoi, un alt membru al echipei lui Vartic este Marian Trufas, din localitatea Cucuis, comuna Beriu, fost sergent la pompierii militari. Despre acesta, intr-un raport inaintat de catre Muzeul de Arta Populara si Etnografie - Orastie, pe 20 august 1998, Muzeului de Istorie din Deva, se spune ca: "Respectivul individ (n.n. - Trufas) isi ofera serviciile si obiectele gasite d-lor Andrei Vartic si Dumitru Iepuras, cetateni ai Republicii Moldova, materiale care apartin patrimoniului (...) si care sint instrainate la Chisinau". Din aceleasi surse am aflat faptul ca la Institutul de Geodinamica din Bucuresti exista o inregistrare video, cu durata de aproximativ o ora, care probeaza distrugerea vestigiilor dacice din Muntii Orastiei de cautatorii de comori. Se pare insa ca aceasta inregistrare este folosita in scopuri de santaj. Potrivit statisticilor, in zona cetatilor dacice, in fiecare an, 4.500 de cautatori de aur fac sapaturi, uneori chiar cu buldozerul, distrugind vestigii antice, cum a fost la Sarmizegetusa Regia. Pe de alta parte, cercetarile unor institute romanesti au reperat in ultimii patru ani in zona Muntilor Orastiei nu mai putin de opt localitati si doua cetati din perioada dacica, insa despre aceste descoperiri nu s-a suflat nici o vorba. In finalul acestui articol trebuie spus ca exista un proiect al Ministerului Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului care se refera la problema protejarii zonei cetatilor dacice, insa acest proiect, precum si hotarirea de guvern de care aminteam la inceputul materialului au fost total ignorate. Din ce cauza? Veti afla in numerele viitoare ale "Evenimentului zilei".