Dezmințire falsă de la Institutul de Geodinamică?

de Dan H. Constantinescu

(04-06-2007)

Într-o scrisoare deschisă adresată în 06-03-2006 domnului academician Mircea Săndulescu, președintele Secției de Științe Geonomice a Academiei Române, semnalam (abătându-mă de la subiectul principal):

Ziarul Evenimentul zilei a publicat, în seria de articole rezultatele unei investigații jurnalistice în care «academicianul Zugravescu» și «Institutul de Geodinamica» sunt asociați cu «traficul cu aur dacic», practicat de «filiere de traficanti de monede de aur dacice» care «sînt smulse patrimoniului național». Investigația ajunge la concluzia că «itele complexei afaceri "Jaf la Sarmizegetusa" pot fi dezlegate prin verificarea foarte amanuntita a activitatii Institutului de Geodinamica din Bucuresti».

Într-un mesaj electronic din 14-03-2006, domnul dr. Crișan Demetrescu, director adjunct al Institutului de Geodinamică (între timp membru corespondent al Academiei Române și director), a dezmințit categoric «afirmațiile lipsite de acoperire» făcute de mine:

Activitatea Institutului de Geodinamica in zona Poligonului de geodinamica Pades Gorj -Sarmizegetusa Regia - Craciunesti-Deva are drept scop monitorizarea din punct de vedere geodinamic a unei zone stabile tectonic, ca nivel de referinta pentru definirea fenomenelor geodinamice din zonele tectonic active, in special zona seismogena Vrancea, NU aurul dacic sau alte comori pe care le cautau, conform ziarului "Evenimentul zilei", 4500 de oameni in fiecare an.

Între timp a ajuns la cunoștința mea material documentar aflat în domeniul public, și care contrazice afirmația domnului director Crișan Demetrescu (citatele respectă gramatica și ortografia originalelor):

#2
2. A dacian symposium in the Apuseni mountains (dr. Olga Zugravescu, Acad. Dorel Zugravescu, etnographer Valentina Iarovoi, Acad. Sergiu Radautan, Andrei Vartic)
#26
26. Another dacian's simposium at Sub Cununi mountains (prof. Vasile Rudan, prof. Vasile Boroneant, Acad. Dorel Zugravescu, Andrei Vartic etc.)
Ursoiu
Fig.3. Cladirea Observatorului Geodinamic Ursoiu.

Pagina 5 dintr-un JURNAL DE CALATORIE IN DACIA - TARA ZEILOR al "dacologului" Napoleon Săvescu conține acest fragment:

- Si unde se afla acest deal, linga ce sat?
- Linga Costesti, de unde veneau ieri, pe jos, Generalul Vasile Dragomir cu domnul profesor Rudan. Au fost ieri si au vazut Carbunaria si numai ei iti pot da mai multe informatii.
- La ce lucreaza ei aici ?
- La un proiect al Institutului de Geo-Dinamica, care se ocupa de cutremurele de pamint din Rominia. Fac de fapt o actiune de patriotism, fiindca fac aceste investigatiii despre civilizatia dacica pe proiecte de geodinamica. Ei vor sa-si faca aici si un laborator care sa cerceteze posibilele miscari tectonice ale zonei. De fapt, ei studiaza civilizatia dacica. Deci este o preocupare foarte frumoasa a domnului academician Zugravescu, directorul acestui Institut.

● Imaginile #2 și #26 de pe pagina «Dacia and dacians, technologies and spirituallity» sunt reproduse alăturat (între timp ele au fost înlocuite prin thumbnails), cu legendele originale.

Fig.3 de pe pagina «OBSERVATOARE DE GEODINAMICA» a Institutului de Geodinamică este reprodusă alăturat, cu legenda originală.

General Vasile Dragomir, Vasile Rudan, Napoleon ("Miky") Săvescu, Andrei Vartic ― sunt nume care apar insistent, împreună cu "academicianul Zugrăvescu", în reportajele din Evenimentul Zilei. Dintre acești pasionați căutători de vestigii dacice, fizicianul basarabean Andrei Vartic rezultă a fi personajul cheie. Comparând imaginile, constatăm că acel «dacian symposium», cu participarea lui Vartic, a avut loc pe pajiștea din fața Observatorului Geodinamic Ursoiu.

Nu cumva am primit o dezmințire falsă de la Institutul de Geodinamică?

XHTML Validator CSS Validator CSS Button