Diversiune și dezinformare made in Institutul de Geodinamică

de Dan H. Constantinescu

(04-06-2007, completat 21-06-2007)

Introducere

În trei articole precedente, am vorbit, în 05-06-2005, 30-09-2005 și 06-03-2006, despre dosarul de urmărire informativă a tatălui meu, academicianul Liviu Constantinescu. Este dosarul nr. I5895 din fondul arhivă CNSAS. Am arătat că documentele din acest dosar furnizează o identificare explicită și completă pentru sursa "Valentin", care declanșase și întreținuse urmărirea informativă: dr. Dorel Zugrăvescu, membru corespondent al Academiei Române, director (între timp director de onoare) al Institutului de Geodinamică al Academiei Române. Domnul dr. Dorel Zugrăvescu contestă această identificare, pe baza unei decizii a Colegiului CNSAS, care stabilește că dânsul «nu a fost agent sau colaborator al poliției politice comuniste». Consider că această decizie este fără efect în ceea ce privește identificarea sursei "Valentin", întrucât Colegiul CNSAS nu a examinat materialul probator invocat de mine. CNSAS nu a răspuns până acum la cererea de deconspirare depusă de mine (2005), nici la contestația la decizia amintită, înaintată de un membru al Academiei Române (2006).

Toate documentele relevante pentru afacerea "Valentin" sunt arhivate în «Dosarul "Valentin"», unde pot fi consultate.

Aceste dezvăluiri au fost comentate, favorabil sau defavorabil, în mesaje electronice trimise pe o mailing list inițiată de mine. Mesajele care fac apologia domnului dr. Dorel Zugrăvescu se plasează, sistematic, în categoriile diversiune și dezinformare. În acest articol mă voi ocupa însă nu de conținutul, ci de originea materială a câtorva dintre aceste mesaje. Voi utiliza, în acest scop, informația conținută în headers și metainformația din atașamente.

Headers

Pentru mesajele care urmează a fi analizate, reproduc din headers conținutul elementelor «Received», «Date», «From», «To» și «Subject», adăugând un scurt comentar. Mesajul #0, fără a fi în legătură directă cu afacerea "Valentin", a fost trimis pe aceeași mailing list (dar incompletă); el va fi util, în analiza care urmează, ca element de referință.

O comparație directă de headers între #0, #1 și #2 arată că Dan Pavelescu și Brânzoveneștii și-au expediat mesajele de pe serverul Institutului de Geodinamică [193.231.43.155].

Metainformație

Metainformația conținută în atașamentele formatate «doc» și «pdf» a fost examinată cu Microsoft Word 2000 (Windows XP), OpenOffice Writer (Linux) și Adobe Reader (Linux). Rezultatele relevante pentru această investigație sunt prezentate în Anexe, sub forma de screenshots de pe interfața grafică a celor trei aplicații utilizate.

În «Firma: igar», acronimul indică "Institutul de Geodinamică al Academiei Române". Autorul documentelor «doc» este alina3, autorul documentelor «pdf» este Administrator [ ALINA3 ]. Mesajele #0, #1 și #2 au fost expediate de pe serverul Alina3.geodin.ro, sinonim cu [193.231.43.155]. Organigrama Institutului de Geodinamică arată că este vorba despre Ing. Alina Marin. Toate documentele «pdf» (inclusiv atașamentele la etalonul #0) au fost produse cu același sistem «Hewlett-Packard Intelligent Scanning Technology», de același autor.

Documentele «scrisoare_Vladica.pdf» și «povara_recunostintei.pdf» au fost create la 04/07/2006 14:00:08, respectiv 04/07/2006 14:02:07. Mesajul #3 a fost expediat la 4 Jul 2006 13:54:49, aparent cu câteva minute înainte de crearea atașamentelor; discrepanța vine din reglarea neconcordantă a timpului pe cele două sisteme (scanner și mailer). Probabil că mesajul a fost expediat de acad. Mircea Săndulescu imediat după crearea atașamentelor, de pe domeniul Institutului de Geodinamică.

Documentul «DC-DZ.DOC» a fost creat în 15.11.2006 pe un sistem al Institutului de Geodinamică și a trecut prin 28 de revizuiri (ultima modificare a fost făcută în 03.12.2006, dar nu de alina3). Mesajul #4 a fost expediat de George Purcaru în 06 Dec 2006 de pe un server al Universității din Frankfurt.

Concluzie

Apologia domnului dr. Dorel Zugrăvescu în contextul "Valentin" ― apologie făcută în mesajele electronice #1, #2, #3, #4 și atașamentele lor ― este, independent de cine semnează ca autor sau expeditor, fabricată în Institutul de Geodinamică.

Anexe


Proprietățile documentului "anexa_1.doc"
anexa_1_2 anexa_1_1
Proprietățile documentului "anexa_2.pdf"
anexa_2
Proprietățile documentului "anexa_3.pdf"
anexa_3
Proprietățile documentului "anexa_4.pdf"
anexa_4
Proprietățile documentului "scrisoare_Vladica.pdf"
scrisoare_Vladica
Proprietățile documentului "povara_recunostintei.pdf"
povara_recunostintei
Proprietățile documentului "DC-DZ.DOC"
DC-DZ_2 DC-DZ_1
XHTML Validator CSS Validator CSS Button