Scrisoare deschisă adresată domnului academician Mircea Săndulescu,
președintele Secției de Științe Geonomice a Academiei Române,
de dr. Dan H. Constantinescu

Onorate domnule academician Săndulescu,

am exprimat Academiei Române, în două rânduri, în 6 iunie și 30 septembrie 2005, «protestul meu deschis fata de activitatile in serviciul Securitatii desfasurate de domnul dr. Dorel Zugravescu, membru corespondent al Academiei Romane, activitati care au provocat si intretinut, in anii 1978-1986, urmarirea informativa a academicianului Liviu Constantinescu, tatal meu, decedat in 1997.» Protestul era conținut în mesaje electronice adresate academicienilor Marius Iosifescu (vicepreședinte al Academiei Române) și Mircea Săndulescu (președintele Secției de Științe Geonomice) și era minuțios documentat în articolele anexate:

La 1 iulie 2005, domnul dr. Dorel Zugrăvescu mi s-a adresat printr-un mesaj electronic: «Va promit ca voi face tot ce-mi sta in putinta pentru a clarifica aceasta situatie si a raspunde in mod corespunzator unui material pe care-l consider calomnios.»

Astăzi, după opt luni, domnul dr. Dorel Zugrăvescu încă nu și-a îndeplinit promisiunea. Materialul nu este «calomnios»; este autentic.

Academia Română are datoria morală, față de memoria academicianului Liviu Constantinescu, de a «clarifica această situație»; nu e necesar să argumentez de ce etica și deontologia academică implică această datorie morală. Academia Română are, de asemenea, autoritatea și competența legală de a produce această clarificare:

Ca fiu al academicianului Liviu Constantinescu, solicit Academiei Române verificarea în legătură cu calitatea de agent sau de colaborator al organelor Securității, ca poliție politică, a domnului dr. Dorel Zugrăvescu.

Onorate domnule academician Săndulescu,

în aceste ultime opt luni, mi-au fost semnalate unele presupuse activități ale domnului dr. Dorel Zugrăvescu, care nu mă privesc. Nu am autoritatea, competența sau dorința de a cerceta dacă acest material este «calomnios» ori nu. Îl aduc la cunoștința Academiei Române.

# Ziarul Evenimentul zilei a publicat, în seria de articole

rezultatele unei investigații jurnalistice în care «academicianul Zugravescu» și «Institutul de Geodinamica» sunt asociați cu «traficul cu aur dacic», practicat de «filiere de traficanti de monede de aur dacice» care «sînt smulse patrimoniului național». Investigația ajunge la concluzia că «itele complexei afaceri "Jaf la Sarmizegetusa" pot fi dezlegate prin verificarea foarte amanuntita a activitatii Institutului de Geodinamica din Bucuresti».

# Ziarul Cotidianul, în articolul

vorbește despre «Dosarul "Aurul dacilor", cu nr. 233/P/2005, aflat in faza actelor premergatoare, in care sint cercetati pentru o posibila participare in traficarea unor obiecte de patrimoniu, in valoare de 1,5 milioane de euro, Adrian Nastase, senatorul PSD Ioan Talpes, fostul senator PSD Sergiu Nicolaescu si fostul consilier prezidential Dan Iosif.» Să fie același «aur dacic» despre care vorbea Evenimentul zilei cu șase ani înainte?

# Domnul conferențiar dr. Victor Mocanu, șeful Catedrei de Geofizică de la Universitatea din București (pe care nu-l cunosc personal), a ținut să-mi împărtășească, într-un mesaj electronic cu subiectul

perplexitățile dânsului în legătură cu felul în care domnul dr. Dorel Zugrăvescu l-a «"ingrijit"» pe academicianul Sabba S. Ștefănescu, pentru ca apoi «sa il mosteneasca material».

Onorate domnule academician Săndulescu,

această scrisoare deschisă se adresează, prin intermediul dumneavoastră ca președinte al Secției de Științe Geonomice, tuturor colegilor dumneavoastră din Academia Română. Vă exprim, și pe această cale, deosebita mea considerație.

Dan H. Constantinescu
Frankfurt
6 martie 2006

XHTML Validator CSS Validator CSS Button