Ce spune și ce omite să spună o prefață?

Întrebări adresate deschis geofizicianului Dr. Șerban Veliciu
de Dr. Dan H. Constantinescu

(14 septembrie 2003)

Într-un articol precedent, intitulat The Truth about Liviu Constantinescu vs. the Untruth spread by Constantin Roman, am demascat neadevărurile calomnioase publicate de geofizicianul Constantin Roman, în cartea sa Continental Drift -- Colliding Continents, Converging Cultures (Institute of Physics Publishing, Bristol and Philadelphia, 2000, ISBN 0 7503 0686 6), despre tatăl meu, Liviu Constantinescu (1914-1997), Profesor de Geofizică la Universitatea din București și Membru al Academiei Române. O traducere în limba română a acestei cărți este publicată în Internet pe pagina personală a lui Constantin Roman, sub titlul Deriva Continentală. Întrucât cartea tipărită este greu accesibilă cititorului român, mă voi referi în cele ce urmează la această versiune românească.

Cartea este prefațată de geofizicianul Șerban Veliciu care, ca și prietenul său Constantin Roman, a fost student al profesorului Liviu Constantinescu. Cu deplin respect pentru dreptul universal la libera exprimare a propriilor opinii, trebuie să-i amintesc domnului Șerban Veliciu că exercitarea acestui drept, în societatea civilizată, este reglementată de norme morale și juridice. Prin asocierea sa cu acțiunea calomnioasă a lui Constantin Roman, prin ce spune și ce omite să spună în prefața semnată de dânsul, Șerban Veliciu a încălcat, după părerea mea și a altora, aceste norme. În efortul meu de a curăța resturile indecente lăsate de "cazul Roman", de a afirma deplina demnitate morală și integritate profesională a profesorului Liviu Constantinescu, sunt nevoit să-i adresez domnului Șerban Veliciu, în mod deschis, câteva întrebări.

Întrebare:

Domnule Dr. Veliciu, înainte de a scrie, semna și da bun de publicat pentru prefața la cartea lui Constantin Roman, ați citit manuscrisul cărții?

Răspunsul la această întrebare ar urma să lămurească dacă asocierea lui Șerban Veliciu cu Constantin Roman în publicarea unor informații false și calomnioase este deliberată sau involuntară. În ambele cazuri, domnul Veliciu este coresponsabil pentru daunele de orice natură provocate de textul defăimător, doar gravitatea faptei diferă.

În prefața sa, domnul Veliciu scrie, pe pagina 6:

Aparitia in Romania, la Editura Academiei, a cartii "Deriva Continentala" prezentand fundalul pe care s-a construit teoria tectonicii globale la Cambridge (adica, oamenii, locurile si evenimentele) nu este altceva decat o pura simetrie a doua publicatii perfect complementare - a tezei de doctorat tiparita de IGR si anecdotica care a constituit baza acestei teze.

Întrebare:

Din cercetările mele rezultă că titlul "Deriva Continentală", autor Constantin Roman, nu figurează pe lista lucrărilor apărute în Editura Academiei Române în anii 1999-2001 și 2002, nici în planul de apariții pe anul 2003. Domnule Dr. Veliciu, trebuie înțeles din pasajul de mai sus că titlul totuși ar fi apărut, sau ar urma să apară, în Editura Academiei Române?

Condițiile de editare de către Editura Academiei Române specifică: "Lucrările publicate de Editura Academiei Române trebuie să aibe avizul secțiilor de specialitate și al Biroului Prezidiului Academiei Române." Publicarea cărții lui Constantin Roman, în care Liviu Constantinescu, Membru al Academiei Române, este sistematic calomniat, ar fi un scandal de mari proporții; nu e de crezut că Academia Română și-ar fi dat avizul. Această întrebare încearcă să stabilească dacă "aparitia in Romania, in Editura Academiei" este un proiect al lui Constantin Roman sprijinit de Șerban Veliciu, sau o dezinformare intenționată.

Domnul Veliciu scrie mai departe, pe pagina 8:

Fara indoiala este adevarat ca, gandirea lui Constantin Roman nu ar fi prosperat in mediul stimulator al Cambridge-ului, mediu ce reprezenta varful lumii academice britanice, fara larga cultura geonomica pe care el a primit-o de la scoala romana de geologie si geofizica, reprezentata prin Facultatea de Geologie Tehnica a Institutului de Petrol, Gaze si Geologie din Bucuresti, al carui student a fost la inceputul anilor '60.

Întrebare:

Domnule Dr. Veliciu, cum se împacă acest elogiu făcut de dumneavoastră, pe pagina 8, școlii românești de geologie și geofizică cu deriziunea cu care o tratează Constantin Roman pe pagina 16, și cu calomniile pe care i le adresează oridecâteori amintește de profesorul Liviu Constantinescu?

Citatul precedent continuă, pe pagina 8:

Aici si-a obtinut diploma in geofizica, cu o disertatie asupra unui subiect abordat pentru prima oara in tara noastra: "Paleomagnetismul zacamintelor de cupru din Dobrogea". Aceasta ne-a furnizat o prima sugestie despre viitoarea cariera a lui Roman, disertatia fiind definita de conducatorul sau stiintific, profesorul Liviu Constantinescu, ca "o contributie semnificativa, indicand atat intelegerea dar si perseverenta in rezolvarea unei probleme de cercetare".

Întrebare:

Domnule Dr. Veliciu, după care criterii morale v-ați orientat atunci când, în scopul de a-l lăuda pe Constantin Roman, ați folosit, pe pagina 8, o apreciere a profesorului Liviu Constantinescu, pe care Constantin Roman îl calomniază pe pagina 18 și pe multe alte pagini?

Dar pasajul precedent mai ridică și o problemă de altă natură. Deși domnul Șerban Veliciu nu indică (așa cum ar fi corect) sursa din care a luat aprecierea profesorului Liviu Constantinescu, se înțelege că este vorba de un referat asupra lucrării de diplomă a lui Constantin Roman.

Întrebare:

Domnule Dr. Veliciu, este adevărat că, în scopul de a-l lăuda pe prietenul Constantin Roman, ați folosit un fragment din referatul profesorului Liviu Constantinescu asupra lucrării de diplomă a studentului Constantin Roman? Dacă da, cum ați obținut accesul la acest referat, care este un document intern al catedrei sau facultății? Accesul la asemenea documente este reglementat de legile pentru protecția informației, în intenția de a preveni folosirea improprie a datelor (așa cum ați făcut dumneavoastră). Cine este persoana cu răspundere în protecția datelor care v-a dat autorizația de a căuta în arhiva catedrei sau facultății și a extrage conținutul unui document intern, sau care a extras conținutul unui document intern pentru dumneavoastră? Era această persoană la curent cu scopul în care intenționați să folosiți documentul?

Această întrebare încearcă să determine dacă, pe lângă Constantin Roman și Șerban Veliciu, mai există și alte persoane asociate, în mod deliberat sau involuntar, în acțiunea de calomniere a profesorului Liviu Constantinescu.

Domnul Veliciu își termină prefața pe pagina 8, și semnează.

Întrebare:

Domnule Dr. Veliciu, ați semnat prefața la cartea lui Constantin Roman folosind titlul de "Profesor la Universitatea din București". Din cercetările mele nu rezultă că ați avea acest titlu. Este adevărat că ați folosit în mod abuziv titlul academic superior de "Profesor la Universitatea din București"? Dacă da, cu ce scop?

Răspunzând la aceste întrebări, domnul Șerban Veliciu ar contribui la clarificarea unor zone obscure ale "cazului Roman".

XHTML Validator CSS Validator CSS Button